Zelf papier maken om een schilderij op te maken

Het leek me zo leuk om mijn eigen papier te maken waarmee ik schilderijen en tekeningen kan maken. Papier maken kan door middel van oude folders, enveloppen, bonnetjes e.d. Ik heb wat recepten opgezocht op internet om zelf papier te maken van oude folders. Het kan ook met planten uit de tuin maar ik moet dit nog doen en dan bekijken of ik er papier van kan maken.

Hoe maak je papier waarop je kan schilderen? Ik leg dit hierbij uit in dit artikel. 

 

Stap 1 maak een schepraam. Een schepraam is een frame ter grootte van het papier wat je wilt gaan maken. Voor een leuk schilderijtje zou ik al snel voor A4 formaat minimaal gaan. Let wel hoe groter dit wordt hoe groter de bak met pulp en water moet worden. Want hiermee ga je straks scheppen door het water en doordat het hor er tussen zit blijft de pulp over op het horgaas.
Een frame kan je van hout maken of oude foto lijstjes.

 

Stap 2 

Maak papier tot pulp. Verscheur het oude papier in kleine stukken. Laat dit voor een dag weken in water. Doe het daarna in de blender met wat extra water. Het is erg dik, dus let erop dat het genoeg verdunt is voor de blender. 

 

Stap 3 

Schep de pulp in een grote bak met water. Doe er 3-5 liter bij. Ligt ook aan de hoeveelheid papier die je gebruikt en hoe dik je het papier wilt hebben. Probeer het eerst uit en voeg later weer wat water toe als het te dik is. 

 

Stap 4 

Pak de schepraam en schep dit door de grote bak heen dat de pulp erop blijft liggen. Roer wel goed door het water zodat de pulp goed door het water heen drijft. Anders wordt het niet gelijkwaardig verdeelt op de hor bij het eruit halen. Laat het uitlekken. 

Doe het daarna ondersteboven op een theedoek en til de schepraam weer op. Als het goed is blijft de pulp dan vastplakken aan de theedoek. Je kan het nog wat glad strijken door er een andere theedoek erbovenop te leggen en wat aan te drukken / strijken. 


Stap 5

Laat het drogen. Na een nachtje / paar uur later kan je het papier er voorzichtig afhalen. 

Nu heb je papier waar je goed op kunt schilderen met olieverf. Bij gebruik van waterverf valt het papier weer uit elkaar. 

 

 

 

Laat een schilderij in opdracht maken!

Translate »